Vína z Thrácie a Rumunska

Díky několikaletému pobytu na Balkáně (v Rumunsku a Bulharsku) jsme objevili a podlehli velmi specifickým, silným, hlubokým a krásným chutím tamního červeného vína. Vzhledem k jeho potenciálu ho vnímáme v záplavě vín z tradičních trhů v Evropě i Novém světě jako příjemné osvěžení nabídky na českém trhu a rozhodně našeho šampiona co do červených vín. Zastoupené vzorky pochází z několika opravdu poctivě a osobně vybraných vinařství na Balkáně. Vína můžete ochutnat v rámci ochutnávky a nebo zakoupit.

Věříme, že tak jako my propadnete tělnatému červenému vínu z Thráckých končin v Bulharsku a z těch nejsilnějších vinařských regionů země Dáků.

 

Rok 2017

V posledních měsících jsme opět obohatili náš sortiment o nové přírůstky zejména z Bessa Valley. Jde o Enira 2011 a 2013, špičkovou Enira Reserva z ročníků 2010, 2011 a 2013, znovu jsme naskladnili vynikající Enira Duo ze sklizně 2015). Hodně radosti z našeho kvalitního vína pro nadcházející sváteční příležitosti spojené s vánocemi a oslavami konce roku vám všem přeje Dwine ! 

 

Vína z vinařství VILLA Melnik – nový začátek dvě století staré tradice

Villa Melnik je rodinné vinařství, které pokračuje v dvěstě let stare dokumentované historii pěstování révy a výroby vína. Potomci dnešních vinařů zásobovali vysoce kvalitním vínem nejslavnější obchodníky s tímto zbožím v době, kdy víno z regionu Melnik bylo vysoce žádané milovníky tohoto moku po celé Evropě, od Istanbulu až po Londýn.

Sklizeň z roku 2007 byla první, kterou poskytly nově vysazené vinice. Víno bylo vyrobeno a nalahvováno spřáteleným vinařským družstvem ve vesnici Harsovo pod odborným dozorem enology Kosty Kostova. Od roku 2009 Villa Melnik spolupracovala s vinařstvím Sintica a dá se říci, že pod vedením zkušené enoložky Valerie Stojevy byla z těch nejkvalitnějších hroznů vyráběna unikátní vína neopakovatelné chute. A od roku 2013 jsou hrozny zpracovávány na vlastní technologické lince přímo ve vinařství.

Hrozny jsou sklízeny ručně a jednotlivé bobule jsou přebírány tak, aby se k dalšímu zpracování dostaly pouze ty zdravé. Jelikož vinařství se nachází uprostřed vinohradu, jsou hrozny zpracovávány ještě ten samý den, kdy byly sklizeny. Ke kvašení dochází v moderních tancích z nerez oceli nebo v  dubovém “bariku”, čímž se daří v plné míře zachovat barvy, aroma a chuťové charakteristiky původní suroviny. Vinaři Villa Melnik používají ušlechtilé kultury kvasinek, které napomáhají kompletnosti kvasného procesu a excelentním organoleptickým vlastnostem vína.  

Elitní řada AplauZ

Vína z vybraných hroznů, pozoruhodné hustoty a příjemně kořenité chuti, která zrála 9 měsíců v dubových sudech. Jsou vhodná k archivaci a mají potenciál k dalšímu rozvoji. Vyvolávají aplaus pro celý kolektiv vinařů Villa Melnik. 

Vína řady Bergulé

Prestižní řada vyzrálých a vyvážených vín s výrazným tělem. Červená vína zrála alespoň  3 měsíce v dubových sudech. Lehce rozpoznatelná díky čerstvým a zároveň jemným aromatům, delikátní chuti po červeném a černém bobulovitém ovoci, medu a vanilky. Příjemně dlouhá dochuť.

 

Série Family Tradition (Rodinná tradice)

Vysoce jakostní dobře vyvážená vína, plného těla, která zrála v dřevěných sudech. Disponují příjemným aroma červeného a lesního ovoce, s dlouhou dochutí. Výborně se hodí k tmavému masu, zvěřině, sýru, ale také k vegetariánským pokrmům - fazoli, těstovinám a zelenině.

 

 

BRATANOV

 Rodinné vinařství Bratanov je splněním dlouholetého snu otce a jeho synů, kteří svou tvrdou prací a pílí opět přivedli k životu rodinnou vinařskou tradici násilně přerušenou na více než 50 let. Prvním krokem ke splnění dávného snu bylo vysazení vinic v jednom z nejúrodnějších vinařských krajů v Evropě - na slunných svazích Jižního Sakaru nedaleko města Harmanli v jihovýchodní části Bulharska. Začali v roce 2006 a do konce roku 2008 měli již 24 ha vinic osázených odrůdami Merlot, Syrah, Cabernet Franc a Rubin. Na podzim 2010 Bratanovovi otevřeli malé vinařství používající moderní technologii vinného kvašení pro výrobu vysoce jakostních vín. Tak si zajistili kontrolu celého procesu výroby vína od hroznů až po lahvování. V roce 2011 Bratanovovi uvedli na trh vína ze sklizně roku 2010 a jejich úspěch naznačil potenciál k vytváření velkých vín s nezaměnitelnými vlastnostmi.

Přirozené spojení půdy a révy, různých odrůd a otce a jeho synů inspirovalo název první řady vín nového vinařství - SYMBIOSE. Z červených vín tato řada zahrnuje Merlot a Syrah 2010, Syrah a Cabernet Franc 2011, a Syrah & Cuvée Elitsa (jediné barikové víno v portfoliu pojmenované po nejmladší člence rodiny narozené v roce 2011). Všechna vína jsou vyrobena v malých sériích čítajících maximálně 6 tis lahví.

Vinařství Bratanov je typickým příkladem “nové vlny” bulharských výrobců vína, kteří kladou maximální důraz na kvalitu suroviny, specifika daného terroir a řemeslnou poctivost při zpracování. Původ vín z Jižního Sakaru se v jejich produktech naplno projevuje - zanechávají totiž dlouho přetrvávající vzpomínku na jejich teplý slunný charakter zralého ovoce a celkovou vyváženost.

 

ORBELUS

 Orbelus je bulharská rodinná vinařská značka vytvořená v roce 2000, když tamní vinaři získali prvních 96 dekarů (dekar = 1000 m2) země na území Kapatova, vesnice nacházející se  v údolí řeky Strumy na úpatí pohoří Pirinu. Hory daly značce také její jméno - Orbelus, jak hory nazývali Trákové, kteří region obývali v dávných časech. Díky mimořádně příznivým podmínkám pro pěstování vinné révy, pracovním postupům na vinohradě i při zpracování suroviny a v Evropě již nevídané čistotě životního prostředí jsou vína Orbelus certifikována podle příslušných bulharských a evropských norem jako organická.

Postupně do roku 2010 společnost získala celkem 20 oddělených vinic na ploše 200 dekarů  na území vesnic Kromidovo, Kapatovo, Marikostinovo and Harsovo, každá z nich se svými specifickými charakteristikami místního terroir, přispívajícími k typické bohatosti vín Orbelus. Vinnými odrůdami pěstovanými na tomto území jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache Noir, Primitivo, Petit Verdot, Marselan a Mourvedre - všechno jsou to vybrané odrůdy, které  se do tohoto regionu dobře hodí s ohledem na složení půdy a klimatickým podmínkám. Zvlástní pozornost je věnována pěstování tradiční místní odrůdy - "Raný Melnik" ("Early Melnik", "Rana Melnishka Loza").

V roce 2010 přišla společnost na trh se svými prvními víny. Ta jsou produkována výhradně z vlastních hroznů, zatím ještě pod dohledem specialistů známěho vinařství Damianitza. Cílem vinařů z Orbelu je nicméně stát se do dvou let naprosto nezávislými. 

 

Představení našeho tradičního dodavatele z Bulharska - vinařství z Bessa Valley

Projekt “Bessa Valley” započal v roce 2001. Region okolo vesnice Ognianovo byl vybrán na základě mnohočetných průzkumů, vzorky půdy byly například testovány až v dalekém Bordeaux. Název vinařství “Bessa Valley” znamená “údolí Bessiů” (tedy tráckého kmene, který tento kraj kdysi obýval).

Terroir je dokonalou kombinací písčito-kamenité a jílovité půdy bohaté na uhličitany.  Vyváženost množství srážek a teplot v tomto regionu je předpokladem pro pěstování velmi kvalitních hroznů. Vinice jsou vysázeny na jižních svazích o sklonu 4-6 stupňů. Oblast okolo Ognianova má štěstí na příhodné proudění vzduchu, které umožňuje vznik skvělého aroma tamních vín.

Společnost zatím koupila celkem 240 ha, z nichž vice než polovina je osázena vysoce kvalitními francouzskými odrůdami – Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah a Petit Verdot. Maximální výnos z ha je omezen na 600 kg hroznů. Zbytek hroznů se odřezává z vinné révy ještě za zelena.

Odhad kdy započít se sběrem je velmi důležitý, v roce 2010 např. Přišel až v půlce října. Ruční sběr trvá asi 25 dní. Do vinařství přichází v tu dobu asi 250 lidí, aby ročně sklidili zralé hrozny.

K vlastní výrobě vína kvašením jsou vybírány pouze ty nejkvalitnější kuličky, které se přebírají na dlouhých stolech. Ve fermentačních tancích se pak hrozny mění na vino. Slupka praskne pod vlastní tíhou hroznů a vytéká sladká šťáva – to je moment, ve kterém jsou vinaři nejvíce napjatí..

Víno vyráběné v Bessa Valley je míchané. Je výsledkem precizní kombinace vybraných odrůd, jejíž cílem je dosáhnout kýženou harmonii ve víně.